Evenement

Later uit de Kast: Bevrijding?!

De eerste conferentie in Nederland voor christelijke LHBTI'ers die later uit de kast komen. Een themadag waar we ontmoeting centraal zetten. We duiken ook de diepte in met diverse workshops: de psychologische kant van het 'laat uit de kast komen', (zelf)compassie, heteronormativiteit en Bijbeluitleg & een veilige kerk.
Locatie
Angelinapolder 3
Amersfoort
Datum & tijd
25 september 2021
10:00
Kosten ticket
€7,50
Persoonlijke verhalen vol (h)erkenning.

Genoeg redenen om op zaterdag 25 september naar het Hart van Vathorst te komen in Amersfoort. Op deze pagina vertellen we je alles over deze dag en kun jij je ticket bestellen!

Je kunt via onze website makkelijk een ticket bestellen! Via onderstaande knop kom je op de ticket pagina uit. Hier kies je de 2 workshops die je wilt volgen. Je stop daarna het ticket in je winkelmandje en ga naar afrekenen. Vul je gegevens in en via iDeal kan je via jouw bank betalen. De betaling gaat via Stichting LKP, de financiële kracht achter LCC+ en Geheim Begin. Je ontvangt na betaling een bevestiging in je mailbox.

Programma

10:00 | Ontvangst
10:30 | Gezamenlijke opening
11:00 | Sprekers, persoonlijke verhalen en gesprek met de zaal
12:30 | Lunch
13:30 | Workshops in 2 rondes
15:45 | Afsluiting met elkaar
16:30 | Borrel

Ik (her)vond mijzelf en mag nu geheeld leven als man. Op een plek in het leven waar ik tot mijn bestemming ben gekomen en waarin trans-zijn voor mij een bijzondere zegen blijkt te zijn. Meer daarover deel ik graag op de conferentie in Amersfoort.

Jonathan Top

Workshops

Compassie & Gastvrijheid
Onder mijn motto ‘Heb uw vragen lief’ wandelen we langs compassievragen die gaan over geloof en kerk en de LGBT+ gemeenschap. Het gedachtengoed van Henri Nouwen (1934-1996) speelt een grote rol in mijn aanpak. Nouwens omvangrijke werk gaat over compassievol leven, over zorg en zorgen, over meeleven, over gastvrijheid. Compassie en Gastvrijheid zag hij als vormen van persoonlijk leiderschap. Hoe deed hij dat en hoe kan zijn visie een rol spelen in ons huidige dagelijkse leven.

Pieter Grimbergen (1959) is coach, public speaker en auteur. Hij besloot door tegenslagen in zijn eigen gezondheid zijn werkzaamheden als concertpianist en docent om te buigen naar coaching.
Pieter Grimbergen
Psychologische kant van het later uit de kast komen
Ik luister naar de naam, Marjon Letter, net als iedereen heb ik best wat rollen te vervullen: een paar ervan zijn echtgenote, moeder van 2 kinderen, waarvan de oudste op 14 -jarige leeftijd uit de kast kwam als trans. We dachten 14 jaar lang dat we 2 dochters hadden, vanaf toen hadden we een dochter én een zoon.

Tijdens de workshop gaan we op zoek naar wat het met je doet als je op latere leeftijd uit de kast bent gekomen: hoe breng je harmonie in die ruime tijd ervoor en erna? Hoe neem of nam je mensen mee op jouw zoektocht en zit daar wellicht nog iets wat we kunnen ontwarren of juist kunnen vieren. Ik nodig jullie van harte uit om aan de gang te gaan met jouw eigen vragen en ervaringen.
Marjon Letter
Later uit de kast en standpunt van de kerk
Uit de kast komen... Dat is al spannend genoeg. Maar hoe doe je dat in de kerk als niet precies weet hoe er gereageerd zal worden? Wat zijn jullie ervaringen? En hoe kan het proces van bezinning verlopen? We delen ervaringsverhalen en helpen elkaar om bij te dragen aan een proces in je eigen kerk waarbij het doel is elkaar vast te houden, zelfs als standpunten uiteen lopen.

Wieger Sikkema is voorganger van de evangelische gemeente Berea Noord in Apeldoorn. In een intensief en spannend proces heeft zijn gemeente een weg gevonden om een veilige plek te zijn voor zowel LHBT'ers als mensen die met vragen zitten rondom dit gevoelige onderwerp.
Wieger Sikkema
Vrouw uit de Kast
+ Wat is er precies zo anders aan om op latere leeftijd uit de kast te komen?
+ Hoe richt je je “nieuwe leven” in?
+ Welke oude patronen kunnen er om de hoek komen kijken?
+ Hoe zorg je ervoor dat je nu wel echt helemaal jezelf kunt zijn?
+ En hoe baan je je een weg op het pad van de vrouwenliefde?

Diana deelt als geaardheidscoach haar professionele kennis met de deelnemers, zal ook vanuit haar persoonlijke ervaring spreken en daarnaast is er de mogelijkheid om je persoonlijke vragen aan haar voor te leggen.
Diana Arkeveld
Bijbel, Exegese en een veilige kerk
Theologie en pastoraat zijn niet altijd even goede vrienden. In deze workshop denken we met elkaar na over de manieren waarop we op zorgvuldige en pastorale wijze de Bijbel uit kunnen leggen, waarbij we recht doen aan de Bijbel en aan de LHBTI'er. Niet de uitleg zelf komt aan de orde, maar de problemen en de mogelijkheden waar we tegen aan kunnen lopen.
Robert Plomp
Autobiografisch Bijbellezen
In deze workshop gaan we aan de slag met bijbelfragmenten. We doen dat op twee manieren.
1. Je hoort mensen (ook theologen) vaak zeggen dat de bijbel anti-LHTBI is. We nemen een paar van de gewraakte teksten onder de loep. Wat staat er precies? In welke context is de tekst het verhaal geschreven? Wat is de werkelijke betekenis?
2. Daarna gaan we zelf bijbelverhalen uitleggen vanuit Queer-perspectief. Wat zeggen de teksten ons? En omgekeerd: wat betekent ons verhaal voor de uitleg met deze teksten? Bijbelkennis is voor deze workshop niet nodig; openheid en nieuwsgierigheid wel.
Sigrid Coenradie
Heteronormativiteit in de kerk | Geannuleerd
Deel het event met anderen!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Meest gestelde vragen

Hart van Vathorst ligt midden in de woonwijk Vathorst, direct naast het winkelcentrum. Rondom ons pand en bij het winkelcentrum is ruim parkeergelegenheid en ook in de omliggende straten is het mogelijk om te parkeren. En dat kost…. helemaal niets!

Je kunt ook makkelijk met het OV komen. Dan neem je de trein naar Amersfoort Vathorst en vanaf daar is een paar minuten lopen.
Hoe we het precies die dag gaan doen is afhankelijk van de overheid en de geldende maatregelen op dat moment. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een ‘groene code’ in de coronamelder app of testbewijs. Of we houden de 1,5 meter in acht. Hoe wel iedereen het weet: als je corona gerelateerde klachten hebt, kun je helaas niet naar het festival komen, wij vragen jou om thuis te blijven.

Wij zullen in de week voor het festival jullie hier een mail over sturen zodat je precies weet we van je vragen!
Blijf thuis. Stuur dan een mail naar info@lccprojecten.nlom je af te melden. Wij zullen jouw geld voor het ticket zo snel mogelijk weer terug naar je overmaken. Zonder afmelding kunnen we helaas niet overgaan tot restitutie.
Ja en nee. Je kunt zeker voor 2 mensen bestellen, maar je moet dat wel 2 keer doen. Dit om de simpele reden dat we graag van te voren al willen weten naar welke workshop jij gaat. Dus kom je met z’n tweeën? Bestel dan 2 keer een losse kaart! (Ook dan weten we zeker dat jullie naar dezelfde workshop kunnen!)
Jij bent dat zelf! Maar neem voor de zekerheid de bevestiging in je mail mee. Wij zullen op de lijst kijken of je staat aangemeld en zullen je dan registreren. Lekker simpel dus!
Deze kan je mailen naar info@lccprojecten.nl, wij zullen zo snel mogelijk een antwoord geven op je vraag.

Mis nooit een verhaal

Volg ons ook op onze social media kanalen
en mis nooit een nieuwe video, podcast of verhaal

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand
een overzicht met alle nieuwe verhalen!